Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Η Seajets και τα νέα αποκτήματα!

Η Seajets είναι μια εταιρεία που δρομολογεί αποκλειστικά ταχύπλοα μόνο τους μήνες που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση, δηλαδή το καλοκαίρι. Η εταιρεία συνδέει τον Πειραιά, τη Ραφήνα και την Κρήτη με τις Κυκλάδες. Πάντα όποτε άκουγα Seajets ερχόταν στο μυαλό μου μια μικρή εταιρεία με ταχύπλοα αλλά αυτό από ότι φαίνεται άλλαξε.

Η εταιρεία μέχρι το 2014 είχε στον στόλο της 5 ταχύπλοα, το SuperJet, SeaJet2, MasterJet, MegaJet, CosmosJet. 

Το SuperJet και το Seajet2 είναι τα μικρά ταχύπλοα της εταιρείας (42m μήκος) και έχουν παρόμοιες μεταφορικές δυνατότητες με τα Flying Cat της HSW (περίπου 400 επιβάτες, 0 οχήματα).

Το CosmosJet (Incat hull #025) άλλαξε το όνομά του σε HighSpeedJet πριν μερικούς μήνες προφανώς για να ταράξει τα νερά της ακτοπλοΐας (βλέπε ανακοίνωση HSW),αφού το τελευταίο του εμπορικό δρομολόγια έγινε το 2011 όπου και έπαθε μεγάλη ζημία στις μηχανές και στα jet του, από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε χρησιμοποιείται ως πηγή ανταλλακτικών για τα αδερφά του πλοία. Το HighSpeedJet είναι το πρώην Speedrunner 1 της Aegean Speed Lines.

Το MasterJet (Incat hull #026) είναι αδερφό πλοίο του HighSpeedJet με μήκος 74 m και πλάτος 26 m. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 700 άτομα και 84 Ι.Χ. ανάλογα τη  διαμόρφωση.

Το MegaJet (Incat hull #035) είναι η εξέλιξη της σειράς των καταμαράν 74 m της Incat. Αυτή η σειρά είναι κατά 4 περίπου μέτρα μακρύτερη (78 m) αυξάνοντα όμως κατά πολύ τις μεταφορικές δυνατότητες που ανεβαίνουν σε 850 άτομα και 140 Ι.Χ. ανάλογα τη διαμόρφωση.

Η περίοδος 2014-2015 είναι μια χρονική περίοδος τεράστιων αλλαγών για την εταιρία.

Το TeraJet σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ταχύπλοα της εταιρείας είναι τύπου monohull και αποτελεί το μεγαλύτερο ταχύπλοο (υπερταχύπλοο) στην Ελλάδα αλλά και στη Μεσόγειο. Έχει μήκος 145m με μεταφορική ικανότητα 2100 επιβατών και 600 Ι.Χ.! Ο συνδυασμός των 4 μηχανών MTU με τα jet μπορεί να του δώσει ταχύτητα άνω των 40 κόμβων αν και το προηγούμενο καλοκαίρι κινήθηκε σε αρκετά χαμηλότερες ταχύτητες. Ενεργοποιήθηκε και δρομολογήθηκε σε ελληνικά νερά το καλοκαίρι του 2014.

Το SeaSpeedJet (Incat hull #023) είναι αδερφό πλοίο των MasterJet και HighSpeedJet. Είναι το πρώην Emeraude France το οποίο βρισκόταν ακινητοποιημένο από το 2007. Το ταχύπλοο μάλλον αποκτήθηκε από την εταιρεία το πρώτο εξάμηνο του 2014 ενώ ανέβηκε δεξαμενή τον Σεπτέμβριο του 2014. Δεν έχουν ανακοινωθεί δρομολόγια για το καλοκαίρι του 2015.

Το ChampionJet 1 (Incat hull #044) είναι το πρώην Condor Vitesse της Condor Ferries. Αποκτήθηκε από την εταιρεία στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015. Ανέβηκε δεξαμενή το Φεβρουάριο του 2015 ενώ άρχισε να εκπέμπει με το νέο του όνομα και σημαία Κύπρου στο AIS 05/03/2015. Έχει μήκος 86m και μεταφορική ικανότητα 1000 ατόμων και 200 Ι.Χ. ανάλογα τη διαμόρφωση. Αναμένεται από στιγμή σε στιγμή στην Ελλάδα, ενώ έχει πάρει δρομολόγια για το καλοκαίρι στη γραμμή Πειραιάς-Μύκονος-Νάξος-Σαντορίνη.

Το ChampionJet 2 (Incat hull #042) είναι το πρώην Condor Epxress της Condor Ferries. Αποκτήθηκε μαζί με το Condor Vitesse και είναι αδερφό του πλοίο. Έχει ίδια χαρακτηριστικά με το αδερφό του. Το καινούργιο του όνομα δεν το έχει λάβει επίσημα καθώς θα εκτελεί δρομολόγια για την παλιά του εταιρεία μέχρι το τέλος Μαρτίου. Δεν έχουν ανακοινωθεί δρομολόγια για το ερχόμενο καλοκαίρι.


Η εταιρεία σχεδόν διπλασίασε το στόλο της σε μία χρονιά. Το καλοκαίρι φαίνεται να δρομολογεί 6 από τα 9 συνολικά ταχύπλοα (SeaJet2,SuperJet,MasterJet,MegaJet,TeraJet,ChampionJet 1) με προοπτική όμως να ενεργοποιεί πιθανόν ακόμα δυο στο μέλλον (SeaSpeedJet,ChampionJet 2). Επίσης, θα ήταν λάθος το να μην αναφέρουμε πως τον προηγούμενο μήνα στέλεχος της εταιρίας ανέφερε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως ο στόλος της αριθμεί πλέον σε 10 ταχύπλοα και το δέκατο έχει μεταφορική ικανότητα πάνω από 800 άτομα. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως το Αίολος Κεντέρης ΙΙ άναψε μετά από 4 χρόνια του AIS του στις 18/02/2015 δεν μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο πέρα από το αυτονόητο.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε τη σειρά των catamaran της Incat των 74 m που πέρασαν από την Ελλάδα, τα αδερφάκια είναι:

-SeaSpeedJet (Incat hull #023)
-HighSpeedJet (Incat hull #025)
-MasterJet (Incat hull #026)
-Atlantic Express (Incat hull #027) πρώην Golden Blaze (Παναγιωτόπουλος)
-Cyclades Express (Incat hull #028) προς πώληση


ithermos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου